Mrkonjić najavio osnivanje nove državne avio-kompanije

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je danas da će vrlo brzo biti osnovana nova avio-kompanija, koja treba od Jat Ervejza da preuzme ulogu nacionalnog avio prevoznika. Upravo je u fazi završetka osnivanje novog preduzeća i osnovna ideja je da Jat ostane da živi i radi i država je stala iza toga da ima svoju avio-kompaniju. Radi na tome da se nađe partner koji bi kupio deo Jat Ervejza. Ako bi uspeli da se dogovore sa nekim da učestvuje u tome da kupi deo Jata, to će i uraditi. Ako ne, imaćemo svoju avio kompaniju. Sigurno je da će Srbija imati svoju avio-kompaniju. U Vladi Srbije još nije razgovaralo da li će aerodrom "Nikola Tesla" biti privatizovan. Aerodrom posluje sa značajnom dobiti koja je preneta u budžet. Aerodrom je dobro poslovao i to je dobra kompanija, čiji je profit oko 1,5 milijardu dinara, odnosno, oko 15 miliona evra. Aerodrom "Nikola Tesla" ima veliku tržišnu vrednost.

Mrkonjić najavio osnivanje nove državne avio-kompanijeMinistar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je danas da će vrlo brzo biti osnovana nova avio-kompanija, koja treba od Jat Ervejza da preuzme ulogu nacionalnog avio prevoznika.

"Upravo je u fazi završetka osnivanje novog preduzeća i osnovna ideja je da Jat ostane da živi i radi i država je stala iza toga da ima svoju avio-kompaniju", rekao je ministar novinarima u NBS.

Ministar za infrastrukturu je kazao da se radi na tome da se nađe partner koji bi kupio deo Jat Ervejza.

"Ako bi uspeli da se dogovorimo sa nekim da učestvuje u tome da kupi deo Jata, to ćemo i uraditi. Ako ne, imaćemo svoju avio kompaniju. Sigurno je da će Srbija imati svoju avio-kompaniju", objasnio je Mrkonjić.

Govoreći o beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", Mrkonjić je kazao da se u Vladi Srbije još nije razgovaralo da li će i to javno preduzeće biti privatizovano.

"Aerodrom posluje sa značajnom dobiti koja je preneta u budžet. Aerodrom je dobro poslovao i to je dobra kompanija, čiji je profit oko 1,5 milijardu dinara, odnosno, oko 15 miliona evra", naveo je ministar za infrastrukturu.

Mrkonjić je rekao da Aerodrom "Nikola Tesla" ima veliku tržišnu vrednost, ali nije precizirao o kojoj je cifri reč.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković rekao je prošle nedelje Tanjugu da će do kraja juna biti raspisan tender za izbor konsultanta u procesu osnivanja nove aviokompanije, napominjući da će glavni posao konsultanta biti da raspiše tender za izbor strateškog partnera,

Miljković je dodao da se o eventualnom strateškom partnerstvu najviše pregovara sa "Turkiš erlajnzom", koji je sa Jat ervejzom ušao u ozbiljne razgovore.

"Trenutno se sprovodi ono što je odlukom vlade (od 16. aprila) bilo definisano. Rok je bio 75 dana da se raspiše javni tender za izbor konsultanta tako da su završene konsultacije, izabrana radna grupa i sada se priprema tender", izjavio je Miljković.

Prema ranijim najavama Ministarstva za infrastrukturu, Vlada Srbije će uložiti 400.000 dolara u osnivanje nove aviokompanije, a tek kada bude raspisan tender biće određeno kako će sa potencijalnim strateškim partnerom biti podeljen kapital u novoformiranom preduzeću, a država verovatno neće imati većinski deo.

Vladin zaključak, koji je usvojen 16. aprila na telefonskoj sednici, donet je pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Nacionalni avioprevoznik je 2009. godinu završio sa dugom od 25 miliona evra i akumuliranim gubitkom iz 90.-tih od oko 146 miliona.

"Jat ervejz", u kome je zaposleno 1.200 ljudi, u vlasništvu ima 12 aviona starih više od 20 godina i koristi još tri zakupljena aviona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik